zapiekanka pomidorowo-kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag mięsistych dojrzałych pomidorów
    30 dag kalafiora
    10 dag wędzonego boczku
    5 jajek
    1 szkl maki pszennej
    1/2 szkl kwaśnej smietany
    10 dag margaryny
    sól
    pieprz
    bazylia

Zapiekanka pomidorowo-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, 1 jajka, margaryny i szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  • 2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek (jesli są duże przeciąć na połówki). kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, usmażyć na chrupko.
  • 3. Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wymieszac.Naczynie do zapiekania wyłożyć ciastem. Na cieście ułożyć pomidory i kalafiora i boczek, zaląc śmietaną z jajkiem, udekorować listkami bazylii. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 60 min w 200 st.

Komentarze

Podobne przepisy