Pomidory suszone z ziarnami i pestkami

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przyszedł w końcu czas na suszenie pomidorów. W tym roku zrobiłam z migdałami, pestkami dyni i słonecznikiem , oraz ziołami świeżymi. Jest to bardzo fajna propozycja która idealnie nadaje się do sałatek, na chleb. Oliwą od pomidorów polewam zawsze sałatki. Nie ma to jak domowe pomidory suszone. Uwielbiam ich smak.

  • 13 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 Kilogramy pomidorów gatunek lima
    2 łyżki stołowe soli morskiej
    czosnek na każdy słoiczek 2 ząbki
    oliwa z oliwek extra vergine
    1 łyżka bazylii suszonej
    oregano i tymianek świeży
    1/3 szklanki pestek słonecznika
    1/3 szklanki pestek dyni
    1 szklanka migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pesto

Pomidory suszone z ziarnami i pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myję, kroję na pół. Układam na klaszcze na papierze do pieczenia i wstawiam na co najmniej 12 h. Ja suszyłam je na raty jednego dnia kilka godzin i drugiego też. Jednorazowo wstawiłam 3 blachy. Temperatura około 50-80. Wysuszone włożyłam do małych słoiczków. Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie obieram je ze skórki. Oliwę podgrzałam w małym rondelku do temperatury około 50 stopni, i gorącą zalewamy pomidory. Oliwa nie ma się gotować. Do każdego słoika włożyłam szczyptę soli morskiej, bazylii, po dwa pokrojone ząbki czosnku, gałązki tymianku i oregano, pestki słonecznika, dyni i migdały. Tak około 1-2 łyżki na słoik. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pomidory przechowuję w lodówce cały rok. Oliwę podgrzewam w małym rondelku na raty. Nie robię na zapas bo nie wiem ile mi wyjdzie oliwy z oliwek :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować