Pomidory pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smakuje również moim rodzicom i znajomym. Można ją jeść nie tylko jako przekąskę, ale też na obiad albo śniadanie. Przepis przysłała Magdalena Antas

  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory (średnie): 5 sztuk
    - majonez: 0.5 szklanki
    - śmietana 18 %: 0.5 szklanki
    - czosnek: 4 ząbki
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - ser żółty: 15 dekagramów
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Pomidory pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, osuszamy
    i kroimy ostrym nożem
    w plastry. Następnie układamy
    je w salaterce, posypujemy
    solą i pieprzem.
  • 2. Majonez mieszamy ze
    śmietaną i dodajemy zmiażdżony
    czosnek. Mieszamy
    i polewamy pomidory.
  • 3. Szczypiorek myjemy, osączamy,
    drobno siekamy i posypujemy
    sos. Żółty ser ścieramy
    na tarce o drobnych
    oczkach i wsypujemy na warstwę
    szczypiorku. Schładzamy
    w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy