- średnie dojrzałe pomidory: 8 sztuk
- sól i pieprz: 1 szczypta
- majonez: 300 mililitrów
- jajka na twardo: 4 sztuki
- posiekane zielone oliwki bez pestek: 6 sztuk
- pokrojone filety anchois: 6 sztuk
- kapary - połowa drobno posiekana, druga w całości do ozdoby: 40 gramów
- tuńczyk w oliwie: 500 gramów
- posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
- liście świeżej bazylii: 16 sztuk
Pomidory nadziewane tuńczykiem i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyj pomidory i odetnij z każdego plaster o grubości 6 mm. Wydrąż przy pomocy noża i łyżeczki (uważaj aby nie przeciąć skórki). Posyp w środku solą i pieprzem. Ułóż je na 10 minut na durszlaku do odsączenia. Przygotuj majonez. W misce rozgnieć widelcem żółtka i wymieszaj je z 2 łyżkami majonezu. Dodaj oliwki, anchois, kapary, tuńczyka i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj dodając stopniowo majonez (cześć zostaw do dekoracji). Posiekaj białka jajek i dodaj do masy. Dobrze wymieszaj widelcem. Dopraw do smaku pieprzem. Łyżeczką nakładaj do pomidorów nadzienie. Na wierzch każdego pomidora nałóż łyżeczkę majonezu i udekoruj go 2 - 3 kaparami i liśćmi bazylii. Wstaw nadziane pomidory na 20 minut do lodówki.
Komentarze