Pomidory nadziewane tuńczykiem i majonezem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomodoro al tonno

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - średnie dojrzałe pomidory: 8 sztuk
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - majonez: 300 mililitrów
    - jajka na twardo: 4 sztuki
    - posiekane zielone oliwki bez pestek: 6 sztuk
    - pokrojone filety anchois: 6 sztuk
    - kapary - połowa drobno posiekana, druga w całości do ozdoby: 40 gramów
    - tuńczyk w oliwie: 500 gramów
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - liście świeżej bazylii: 16 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Pomidory nadziewane tuńczykiem i majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj pomidory i odetnij z każdego plaster o grubości 6 mm. Wydrąż przy pomocy noża i łyżeczki (uważaj aby nie przeciąć skórki). Posyp w środku solą i pieprzem. Ułóż je na 10 minut na durszlaku do odsączenia. Przygotuj majonez. W misce rozgnieć widelcem żółtka i wymieszaj je z 2 łyżkami majonezu. Dodaj oliwki, anchois, kapary, tuńczyka i natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj dodając stopniowo majonez (cześć zostaw do dekoracji). Posiekaj białka jajek i dodaj do masy. Dobrze wymieszaj widelcem. Dopraw do smaku pieprzem. Łyżeczką nakładaj do pomidorów nadzienie. Na wierzch każdego pomidora nałóż łyżeczkę majonezu i udekoruj go 2 - 3 kaparami i liśćmi bazylii. Wstaw nadziane pomidory na 20 minut do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Pomidor Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować