POMIDORY NADZIEWANE RYŻEM, PIECZARKAMI I SEREM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon pomidorowy trwa, więc dzisiaj faszeruję pomidory, oczywiście najlepsze nasze polskie z pola, słodkie i pachnące. Farsz bardzo prosty ; ryż, pieczarki i ser. Po zapieczeniu smaki świetnie się łączą z pomidorami a samo danie syte i pyszne :)

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    7 dojrzałych pomidorów
    20 dkg pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
    20 dkg sera żółtego
    1 jajko
    2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    sól, pieprz, oregano i jarzynka do smaku
    posiekana natka pietruszki

Pomidory nadziewane ryżem, pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06o6s5t 1. PRZYGOTOWANIE :
    Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środki. Miąższ z pestkami przecedzamy, odlewamy sok który będzie potrzebny do zapiekania.
    Pieczarki szatkujemy, cebulkę drobno kroimy, podpiekamy na oleju, przyprawiając solą i pieprzem.
    Ugotowany ryż mieszamy w miseczce z podpieczonymi pieczarkami, dodajemy przyprawy, czosnek,wbijamy jajko i dodajemy większość startego sera, oraz pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy.
  • image-2b2181n 2. Pomidory napełniamy farszem, posypujemy wierzch resztą startego sera, przykrywamy kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Na dno naczynia wlewamy sok pomidorowy, przyprawiony odrobiną jarzynki.
  • image-0uu81fs 3. Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku do 180-190 *C,przez około 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika, polewamy pomidorki po wierzchu powstałym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy