Sezon pomidorowy trwa, więc dzisiaj faszeruję pomidory, oczywiście najlepsze nasze polskie z pola, słodkie i pachnące. Farsz bardzo prosty ; ryż, pieczarki i ser. Po zapieczeniu smaki świetnie się łączą z pomidorami a samo danie syte i pyszne :)
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
7 dojrzałych pomidorów
20 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 woreczek ryżu brązowego, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
20 dkg sera żółtego
1 jajko
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, oregano i jarzynka do smaku
posiekana natka pietruszki
Pomidory nadziewane ryżem, pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środki. Miąższ z pestkami przecedzamy, odlewamy sok który będzie potrzebny do zapiekania.
Pieczarki szatkujemy, cebulkę drobno kroimy, podpiekamy na oleju, przyprawiając solą i pieprzem.
Ugotowany ryż mieszamy w miseczce z podpieczonymi pieczarkami, dodajemy przyprawy, czosnek,wbijamy jajko i dodajemy większość startego sera, oraz pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy.
2.Pomidory napełniamy farszem, posypujemy wierzch resztą startego sera, przykrywamy kapeluszami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na dno naczynia wlewamy sok pomidorowy, przyprawiony odrobiną jarzynki.
3.Zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku do 180-190 *C,przez około 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika, polewamy pomidorki po wierzchu powstałym sosem.
Komentarze