Długo myślałam jak zagospodarować ostatnie pomidory z działki? postanowiłam zrobić z nich przetwory na zimę
30 min
Składniki:
Składniki na około 400 - 500 ml słoiki:
1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe)
12 listków bazylii
ok 10 papryczek chili (u mnie zielone)
Składniki na marynatę:
1/2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki soli
500 ml białego octu winnego
650 ml wody
2 łyżki płynnego miodu
Pomidory z chili w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: gorczycę, pieprz, czosnek wyłożyć na sito i opłukać pod wodą. Przełożyć do garnka. Wlać ocet, wsypać sól, wlać wodę, oraz dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte roztworem).
2.Słoje szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry nogami aż do wystygnięcia. Będą gotowe za około 2 miesiące. Jak smakują? nie wiem, dowiem się po wyznaczonym upływie czasu :)
Komentarze