Pomidory z chili w marynacie

4.51 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Długo myślałam jak zagospodarować ostatnie pomidory z działki? postanowiłam zrobić z nich przetwory na zimę

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 400 - 500 ml słoiki:
    1 kg twardych pomidorów z szypułkami (najlepiej koktajlowe)
    12 listków bazylii
    ok 10 papryczek chili (u mnie zielone)

    Składniki na marynatę:
    1/2 łyżki gorczycy
    1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    4 ząbki czosnku
    1/2 łyżki soli
    500 ml białego octu winnego
    650 ml wody
    2 łyżki płynnego miodu
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory z chili w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: gorczycę, pieprz, czosnek wyłożyć na sito i opłukać pod wodą. Przełożyć do garnka. Wlać ocet, wsypać sól, wlać wodę, oraz dodać miód. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Następnie przecedzić przez sito. Wyjąć czosnek (wsadzimy go do słoika z pomidorami). Pomidory umyć i ponakłuwać wykałaczką, włożyć do wyparzonych słoików, przekładając umytymi listkami bazylii i papryczkami chili. Zalać ciepłą marynatą ok 2 cm powyżej warzyw (warzywa muszą być zakryte roztworem).
  • 2. Słoje szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki do góry nogami aż do wystygnięcia. Będą gotowe za około 2 miesiące. Jak smakują? nie wiem, dowiem się po wyznaczonym upływie czasu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Ocet Pomidor

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować