I oto mamy kolejny etap w konkursie na Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=897. Jest to taka nietypowa sałatka, i gdy ją jem to przenoszę się w czasie
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- duże pomidory: 2 sztuki
- mieszanka owoców morza: 750 gramów
- główka zielonej sałaty: 0.5 sztuki
- pęczek natki pietruszki: 1 pęczek
- ząbek czosnku: 1 sztuka
- papryczka chili: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 20 mililitrów
- masło czosnkowego: 20 gramów
- musztardy dijon: 1 łyżeczka
- jogurt naturalny typu greckiego: 200 mililitrów
- sok z cytryny: 1 sztuka
- curry: 1 szczypta
- świeżo zmielony pieprz do smaku: 1 szczypta
- sól do smaku: 1 szczypta
Pomidory faszerowane owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć i odciąć ich górna cześć, którą pozostawiamy do dekoracji. Z pomidorów wydrążyć miąższ, i zachować go do dalszej części.
Na patelni rozpuścić oliwę z oliwek i masło czosnkowe. Wycisnąć ząbek czosnku i wrzucić papryczkę chili. Chwile podsmażyć. Następnie dodać wszystkie owoce morza, sok z cytryny, natkę pietruszki. Przykryć patelnie przykrywka i dusić aż wszystko będzie miękkie ok 10 minut. Następnie odcedzić owoce morza a sos nadal gotować, aż jego objętość zmaleje o połowę.
W miseczce wymieszać jogurt z musztarda i szczyptą curry. Patelnie odstawić z ognia i do sosu dodać przygotowany jogurt i miąższ z pomidorów . Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać ugotowane wcześniej owoce morza.
Na talerz ułożyć pokrojone liście sałaty, na liściach umieścić pomidory i wypełnić je owocami morza, sosem i przykryć górną częścią pomidorów.
Komentarze