Pomidorowy kapuśniaczek na wędzonych żeberkach

0 (0 ocen)

pyszny kapuśniaczek ze świeżej kapusty zabielany śmietaną, zupka w sam raz na jesienne chłody

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    20 dag wędzonych żeberek
    15 dag boczku
    5 ziemniaków
    1 marchewka
    1 pietruszka
    śmietana do zabielenia
    koncentrat pomidorowy
    majeranek
    pieprz ziołowy

Pomidorowy kapuśniaczek na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ziemniaki, utłuc.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć.
  • 3. Kapustę poszatkować, podgotować. Odcedzić, zalać ponownie wodą, dodać żeberka, starte na tarce jarzyny- gotować aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso, obrać z kości, rozdrobnić i wrzucić do zupy.
  • 4. Gdy kapusta będzie miękka dodać utłuczone ziemniaki, które zagęszczą zupę. Przyprawić majerankiem i pieprzem, dodać usmażony boczek. Zaprawić śmietaną , dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy