Pomidorowy indyk z kopytkami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka kroimy na mniejszą kostkę i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dusimy na oleju kokosowym bezzapachowym. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Całość dusimy kolejne 15 minut. W międzyczasie dodajemy posiekaną bazylię.
2.Ziemniaki myjemy i obieramy. Następnie kroimy na większe kawałki, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut lub do miękkości. Potem odcedzamy i od razu rozgniatamy praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie studzimy. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki. Następnie robimy w środku wgłębienie i wbiamy w nie jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Zagotowujemy duży garnek z wodą. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej uformujemy wałeczek o grubości kciuka. Następnie nożem odkrajany kawałki tzw. "kopytka". Wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszamy wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerze. Następnie polewamy je mięsem z indyka w sosie pomidorowym.
Komentarze