Pomidorowo selerowa zupa krem z kostką z kaszy kukurydzianej

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna , rozgrzewająca , a za razem syta zupa na bazie przecieru pomidorowego i selera , z dodatkiem kostki z kaszy kukurydzianej . Doprawiona ziołami i przyprawami smakuje doskonale w gronie rodziny czy znajomych . Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus .

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 średniego selera
    1 spora marchewka
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki białego wina
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    sól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
    Kostka kukurydziana:
    2 szklanki bulionu warzywnego
    3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
    1 łyżka masła
    po 2 szczypty soli i pieprzu
    Dodatkowo:
    zielenina - u mnie listki macierzanki
    ziarna dyni i słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Pomidorowo selerowa zupa krem z kostką z kaszy kukurydzianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowo selerowa zupa krem z kostką z kaszy kukurydzianej 1. Rano w dzień przygotowania obiadu gotuję kaszę kukurydzianą . Do bulionu dodaje masło , kaszę , doprawiam solą i pieprzem , doprowadzam do zagotowania i ciągle mieszając gotuję ok. 5-7 minut . Gęstą kaszę przekładam do dwóch małych salaterek , studzę , nakrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki . Przed podaniem wyjmuje z salaterek i kroję w kostkę .
  • Pomidorowo selerowa zupa krem z kostką z kaszy kukurydzianej 2. Marchewkę i seler obieram , myję , osuszam .Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję czosnek , pokrojoną na kawałki marchewkę , seler i czosnek , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziarna ziela angielskiego , przyprawę do mięs , zalewam bulionem i winem , gotuję ok. 20 minut do miękkości warzyw . Wyjmuję listki laurowe i ziarna ziela , dodaję przecier pomidorowy , miksuję blenderem na gładko . Całość doprowadzam do zagotowania , dodaję harissę , doprawiam solą i pieprzem . Zupę podaję z kostką z kaszy kukurydzianej , ziarnami , osypane listkami macierzanki .

Porady

Któż nie lubi pomidorowej , prawie wszyscy ją lubimy lecz zawsze możemy zrobić ją inaczej ale równie smacznie . Ja tym razem zrobiłam zupę krem , dość gęstą , taką jak lubi moja rodzina . Dodatkiem do gęstego przecieru pomidorowego , którego robię dużo w sezonie do słoików , kiedy pomidory są dorodne i pyszne dobrałam seler i marchewkę , bo to doskonałe korzenie w moim ogrodzie , pełne smaku i aromatu . Tym razem nie robiłam jej na rosole lecz na cebuli zeszklonej na masełku , tak połączona jest doskonałym nośnikiem smaku . Wino , czosnek , ostra przyprawa Harissa , pieprz młotkowany z kolendrą i sól też nie są tu bez znaczenia . Zupa ma połączenie smaku słodkiego , kwaśnego , a za razem ostrego . Jako dodatek tym razem nie wybrałam np. sera feta , który stosuję dość często do takich zup lecz kostkę z kaszy kukurydzianej , która okazała się dobrym pomysłem , bo na obiedzie była osoba , która nie toleruje produktów mlecznych. Tym samym nie zaprawiałam zupy śmietaną . Kaszę tą otrzymujemy z ziarna kukurydzy , białko wchodzące w jej skład nie wywołuje reakcji alergicznych . Nie polecam aby dodawać zbyt dużej ilość macierzanki , małe akcenty tylko dla zaznaczenia smaku i aromatu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować