Smaczna , rozgrzewająca , a za razem syta zupa na bazie przecieru pomidorowego i selera , z dodatkiem kostki z kaszy kukurydzianej . Doprawiona ziołami i przyprawami smakuje doskonale w gronie rodziny czy znajomych . Wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu , a dostępne składniki to dodatkowy plus .
5 (2 ocen)
Porady
Któż nie lubi pomidorowej , prawie wszyscy ją lubimy lecz zawsze możemy zrobić ją inaczej ale równie smacznie . Ja tym razem zrobiłam zupę krem , dość gęstą , taką jak lubi moja rodzina . Dodatkiem do gęstego przecieru pomidorowego , którego robię dużo w sezonie do słoików , kiedy pomidory są dorodne i pyszne dobrałam seler i marchewkę , bo to doskonałe korzenie w moim ogrodzie , pełne smaku i aromatu . Tym razem nie robiłam jej na rosole lecz na cebuli zeszklonej na masełku , tak połączona jest doskonałym nośnikiem smaku . Wino , czosnek , ostra przyprawa Harissa , pieprz młotkowany z kolendrą i sól też nie są tu bez znaczenia . Zupa ma połączenie smaku słodkiego , kwaśnego , a za razem ostrego . Jako dodatek tym razem nie wybrałam np. sera feta , który stosuję dość często do takich zup lecz kostkę z kaszy kukurydzianej , która okazała się dobrym pomysłem , bo na obiedzie była osoba , która nie toleruje produktów mlecznych. Tym samym nie zaprawiałam zupy śmietaną . Kaszę tą otrzymujemy z ziarna kukurydzy , białko wchodzące w jej skład nie wywołuje reakcji alergicznych . Nie polecam aby dodawać zbyt dużej ilość macierzanki , małe akcenty tylko dla zaznaczenia smaku i aromatu :)
Komentarze