Pyszna zupa aksamitna o smaku serowo pomidorowo paprykowym. Podałam ją z kaszą jaglaną i pomidorami suszonymi. Nawet wybredna część rodziny powiedziała że zupa jest bardzo dobra. Zrobiłam na próbę i okazało się że za mało.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg pomidorów lima
1 duża papryka czerwona
1 cebula
1 główka czosnku
sól, pieprz
olej rzepakowy
oliwa z oliwek
75 g serka topionego gouda
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
kilka pomidorów suszonych
natka pietruszki
1 łyżeczka bazylii i oregano razem
Pomidorowo paprykowo serowy krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroję na paski, pomidory na pół i wycinam twardą część przy ogonku.Układam na blaszce na papierze miąższem do góry, dodaję paprykę, ząbki czosnku nie obrane, pokrojoną i obraną cebulę w plastry. Pomidory i cebulę posypuję bazylią i oregano. Polewam odrobiną oleju rzepakowego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 35 minut aż papryka zrobi się miękka, może lekko być czarna.
2.Po wyjęciu obieram pomidory i paprykę ze skóry, obieram czosnek z łupinek.
3.Do garnka wlewam litr wody, dodaję obraną i pokrojoną marchewkę szybciej się ugotuje, natkę pietruszki, seler naciowy pokrojony i obrany z włókien, ziele angielskie, liście laurowe i gotuję do miękkości.Wyjmuję natkę, liście laurowe, ziele.
4.Do bulionu dodaję warzywa upieczone.
Dodaję też serek topiony i całość miksuję blenderem. Zupę delikatnie podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z kaszą, natką, polewam oliwą z oliwek, marchewką, serkiem.i pomidorem suszonym.
Komentarze