Pomidorowo-paprykowa zupa krem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną, lekką zupę warzywną.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 720 g passaty pomidorowej
    4 pomidory
    1,5 papryki czerwonej
    1 szkl śmietanki 30 %
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    świeża pietruszka

Pomidorowo-paprykowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i paprykę myjemy osuszamy i kroimy w kostkę ( z papryki wyjmujemy pestki). Passatę przelewamy do garnka i zagotowujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pomidory oraz paprykę i obie suszone papryki. Smażymy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Składniki z patelni dodajemy do gorącej passaty. Gotujemy razem i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Blendujemy. Na koniec dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Dekorujemy świeżą pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy