Pyszny mix pomidorowo-cebulowy w postaci kremowej zupy. Jako dodatki proponuje razowy makaron i dużą ilość zieleniny, która jest pięknym akcentem kolorystycznym i smakowym.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- pomidory (z puszki, całe): 750 mililitrów
- cebula (duże, białe): 3 sztuki
- marchew: 1 sztuka
- czosnek (ząbki): 3 sztuki
- oliwa z oliwek (do smażenia): 3 łyżki
- Liscie laurowe: 3 sztuki
- ziele angielskie (ziarenka): 3 sztuki
- bulion (może byc z ekologicznej kostki): 2 litry
- sól (morska w płatkach): 1 łyżeczka
- pieprz (świeżo mielony): 2 szczypty
- cukier (brązowy): 1 łyżeczka
- natka pietruszki (świeże listki): 2 łyżki
- makaron (razowy, np. małe kokardki): 150 gramów
Pomidorowo - cebulowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie zeszklić pokrojone cebule, około 20 minut. W tym czasie zetrzeć marchewkę do garnka i dodać listki oraz ziele. Cebule dodać do garnka. Zalać bulionem (użyłam kostki ekologicznej), zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni po smażeniu cebuli poddusić pomidory z pokrojonym czosnkiem - ok 15 minut. Dodać do zupy, gotować kilkanaście minut. Usunąć listki i ziele - zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem i dużą ilością posiekanej natki.
Komentarze