Pomidorowo - cebulowa zupa krem

4.5 (168 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny mix pomidorowo-cebulowy w postaci kremowej zupy. Jako dodatki proponuje razowy makaron i dużą ilość zieleniny, która jest pięknym akcentem kolorystycznym i smakowym.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory (z puszki, całe): 750 mililitrów
    - cebula (duże, białe): 3 sztuki
    - marchew: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 3 sztuki
    - oliwa z oliwek (do smażenia): 3 łyżki
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - ziele angielskie (ziarenka): 3 sztuki
    - bulion (może byc z ekologicznej kostki): 2 litry
    - sól (morska w płatkach): 1 łyżeczka
    - pieprz (świeżo mielony): 2 szczypty
    - cukier (brązowy): 1 łyżeczka
    - natka pietruszki (świeże listki): 2 łyżki
    - makaron (razowy, np. małe kokardki): 150 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowo - cebulowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa pomidorowo-cebulowa 1. Na oliwie zeszklić pokrojone cebule, około 20 minut. W tym czasie zetrzeć marchewkę do garnka i dodać listki oraz ziele. Cebule dodać do garnka. Zalać bulionem (użyłam kostki ekologicznej), zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni po smażeniu cebuli poddusić pomidory z pokrojonym czosnkiem - ok 15 minut. Dodać do zupy, gotować kilkanaście minut. Usunąć listki i ziele - zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem i dużą ilością posiekanej natki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować