Pomidorowo- bazyliowe paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej cukier, sól oraz drożdże. Do tak przygotowanej wody dodajemy mąkę oraz olej. Całość wyrabiamy około 5-7 minut.
2.Po tym czasie do ciasta dokładamy bazylię oraz pokrojone pomidory. Ponownie ciasto wyrabiamy do połączenia składników
3.. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice wysypaną mąką. Wałkujemy go na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą radełka tniemy na cienkie paski. Paski przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Poza paskami można z części wyciętych pasków uformować ślimaczki.
Komentarze