Pomidorowo- bazyliowe paluszki

0 (0 ocen)

Pyszna chrupiąca przekąska. Idealna do piwa, dipu lub czerwonego barszczyku.

Składniki:

  • Składniki:
    • 30 dag mąki,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 1 kopiata łyżeczka suszonej bazylii,
    • Około ¾ szklaki wody,
    • 3 dag drożdży,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 4 łyżki oleju (najlepiej spod pomidorów),
    • Około 6 połówek suszonych pomidorów

Pomidorowo- bazyliowe paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie drożdży 1. Pomidory kroimy w drobną kostkę.
    Wodę podgrzewamy. Rozpuszczamy w niej cukier, sól oraz drożdże. Do tak przygotowanej wody dodajemy mąkę oraz olej. Całość wyrabiamy około 5-7 minut.
  • dodanie bazylii i pomidorów 2. Po tym czasie do ciasta dokładamy bazylię oraz pokrojone pomidory. Ponownie ciasto wyrabiamy do połączenia składników
  • ciasto przed wyrośnięciem 3. . Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • uformowane 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice wysypaną mąką. Wałkujemy go na grubość około 0,5-0,7 cm. Za pomocą radełka tniemy na cienkie paski. Paski przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
    Poza paskami można z części wyciętych pasków uformować ślimaczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy