Pomidorówka ze śmietanką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ulubiona zupa dzieci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 udo indycze
    5 średnich marchewek
    2 duże pietruszki
    200 g kapusty białej
    300 g koncentratu pomidorowego
    300 g kefiru
    pół szklanki śmietanki 30%
    sól
    pieprz
    cukier
    ziele angielskie
    liście laurowe

Pomidorówka ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udo wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości garnka. Gdy wywar zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i wrzucamy pokrojone w słupki warzywa. Solimy.
  • 2. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, zupę doprawiamy koncentratem, zahartowanym kefirem (rozrabiamy z gorącą zupą przed dodaniem) oraz śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Porady

Podajemy z makaronem i np. posypaną tymiankiem. Na talerzu można wlać sobie jeszcze więcej śmietanki, według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy