POMIDORÓWKA Z DORSZEM I RYŻEM

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa pomidorowa to klasyk. Pomidorówka z ryżem była moją ulubioną zupą dzieciństwa. Dalej darzę ją dużą sympatią, choć z wiekiem smaki się zmieniają. Dziś postanowiłam smak tradycyjnej pomidorówki przełamać rybą, a dokładnie dorszem. Otrzymałam pomidorową zupę rybną - pyszną zupę!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    ok. 1 litra wody
    600-700 ml passaty pomidorowej
    ok. 250 g fileta z dorsza
    200 g ryżu (2 woreczki)
    sól, pieprz
    1 łyżka pasty paprykowej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    szczypta papryki chili
    liść laurowy, ziele angielskie
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Pomidorówka z dorszem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 30 min.
  • 2. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min
  • 3. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
    Na talerz wykładamy ugotowany ryż i zalewamy go pomidorówką z dorszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Pomidor Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować