Pomidorowe śledzie z żurawiną i morelami

4.49 (158 ocen)

Bardzo pyszne połączenie, uwielbiam takie śledzie. Polecam.

Składniki:

  • śledzie 6 lub 7 filetów
    żurawina suszona 5 dkg
    morele suszone 10 dkg
    przecier pomidorowy 210 gram
    olej rzepakowy 1/4 szklanki
    cebula 3 sztuki
    liście laurowe 3 sztuki
    kilka ziaren ziela angielskiego
    pieprz, sól i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Pomidorowe śledzie z żurawiną i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kroimy sledzie 1. Filety śledziowe płuczemy, zlewamy zimną wodą i moczymy ze 2 godziny, po godzinie wymieniamy wodę. Osuszone śledzie (np. ręcznikiem papierowym) kroimy w poprzek na 4- 5 części w szersze paski.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Następnie lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Dolewamy przecier pomidorowy, oraz około 3/4 szklanki wody, dalej dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem - dusimy na małym ogniu około 13-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  • sos do sledzi 3. Po tym czasie dodajemy suszoną żurawinę oraz sparzone i pokrojone morele. Dusimy razem jeszcze 3 minuty. Gotowy sos do śledzi studzimy.
  • 4. W misce układamy łyzkę sosu, następnie kawałki śledzi i układamy tak warstwami, aż do skończenia się składników. Przykrywamy i odkładamy do lodówki na 2 dni do "przegryzienia się".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Pomidor Ryby Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować