REKLAMA

POMIDOROWE SERCA z RICOTTĄ PACHNĄCE BAZYLIĄ

wyświetlono: 307 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Takie ravioli w kształcie serduszek mogą być ciekawym pomysłem na walentynkowy obiad lub romantyczną kolację we dwoje. A do tego jakie smaczne….Polecam od serca;)

opublikowany: 14.02.2016
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    0,4 kg mąki
    3 jajka
    ok. 100 ml letniej wody
    ok. 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    szczypta soli


    na nadzienie:
    250 g ricotty
    50 g startego sera typu parmezan
    jajko + białko do posmarowania ciasta
    1 ugotowany średni ziemniak
    6 listków świeżej bazylii
    sól
    czarny pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej (wg uznania)

    dodatkowo:
    białko lub ewentualnie woda do posmarowania ciasta
    ok. 100 g masła
    ok. 50 g startego sera typu parmezan
    świeża bazylia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, wbić do środka jajka i dodać koncentrat. Roztrzepywać widelcem jajka zabierając po trochu mąki. Jak masa jajecznia zgęsnieje zacząć zagniatać ciasto rękami i dodawać po troszkę wody(tyle ile 'zabierze ciast'). Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min.0,5 godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie się lepiej rozwałkowywać.
  • 2. W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce połączyć ze sobą przeciśniętego przez praskę ziemniak, ricottę (odcedzoną na sitku z serwatki), starty na drobnej tarce parmezan, jajko, pokrojone drobno listki bazylii. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nadzienie wstawić do lodówki.
  • 3. Ciasto podzielić na części. Porcję ciasta rozwałkowywać wałkiem na cienki placek (stolnicę w razie potrzeby podsypywać mąką). Nałożyć (w odstępachw ok. 3 cm od siebie) farsz (ok. 1 łyżeczki na 1 serduszko). Ilość farszu i odległość zależy od wielkości foremki- serduszka jakim dysponujecie. Ciasto naokoło farszu posmarować rozkłóconym białkiem lub wodą.
  • 4. Teraz przykryć kolejnym rozwałkowanym plackiem ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychajc powietrze), a następnie foremką wycinać serduszka (z farszem znajdującym się w centrum).
  • 5. Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję pierożków i gotować przez około 5-7 minut (zależy od grubości ciasta).
  • 6. W międzyczasie na głębkiej patelnię roztopić masło, dodać parę liskówbazylii .Ugotowane serca wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, delikatnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem i udekorowane listkami bazylii.. Buon Appetito!

Porady

Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt. 3 i 4 Do przygotowania, nadziewania serduszek idealnie nadają się foremki do pierogów w kształcie serca dostępne w sprzedaży (patrz zdjecie). Ilość koncentratu dodana do ciasta zależy od jego mocy. Musicie sami w trakcie zagniatania zdecydować ile go potrzeba. Weźcie pod uwagę, że w czasie gotowania serca nabiorą bardziej intensywnego, czerwonego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Pomidory panierowane pachnące bazylią

Takie pomidory mogą być samodzielnym daniem, albo dodatkiem do śniadania, kolacji.

kategoria: Dodatki opublikowany: 13.07.2018 | wyświetlono: 418 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: pati7935 pati7935

Rogaliki z ricottą i świeżą bazylią

Bardzo smaczne rogaliki...

kategoria: rogal rogale Desery rogaliki Przystawki opublikowany: 13.03.2017 | wyświetlono: 187 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Ciasteczka od serca

Pyszne kruche, maślane ciasteczka z dżemem malinowym

kategoria: Ciasta ciastka ciasteczka maślane dżemy opublikowany: 07.03.2018 | wyświetlono: 7083 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: VioletoweKucharzenie 32

Świderkowe pomidorowe spaghetti z bazylią i serem

Danie wymyślone na szybka kolację.

kategoria: Dania główne spaghetti opublikowany: 19.01.2014 | wyświetlono: 238 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE