Risotto z filecikami anchois zyskało na smaku i nabrało intensywnej wyrazistości, natomiast chrupiąca posypka z chleba tostowego była strzałem w dziesiątkę. Przepis oryginalny i niebanalny.
Pomidorowe risotto z anchois i chrupiącą kruszonką z chleba tostowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę, szklimy do miękkości pod przykryciem, dodajemy osączone z zalewy fileciki anchois, smażymy razem około 1 minutę, wsypujemy suchy ryż i mieszamy 2 minuty aż ziarenka zostaną oblepione przez tłuszcz, i staną się przezroczyste.
Wlewamy białe wytrawne wino, mieszamy chwilę.
Dodajemy zioła , stopniowo wlewamy gorący bulion, kolejną chochelkę wlewamy dopiero wtedy gdy już cały zostanie wchłonięty.
Gdy wykorzystamy połowę bulionu dodajemy pomidory z puszki. Kontynujemy dolewanie bulionu do momentu aż ryż będzie miękki, wtedy doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dodajemy połowę startego parmezanu i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby ryż doszedł.
2.W tym czasie robimy kruszonkę:
Tostowy chleb maslany mielimy w malakserze, można też rozdrobnić w palcach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy chleb i smażymy mieszając aż zrobi się chrupiący i złocisty.
Risotto rozkładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu oraz kruszonką, dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze