Pomidorowe risotto z anchois i chrupiącą kruszonką z chleba tostowego

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Risotto z filecikami anchois zyskało na smaku i nabrało intensywnej wyrazistości, natomiast chrupiąca posypka z chleba tostowego była strzałem w dziesiątkę. Przepis oryginalny i niebanalny.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag pomidorów bez skórki z puszki

    20 dag ryżu carnaroli lub arborio

    10 dag filecików anchois w zalewie

    100 ml białego wytrawnego wina

    900 ml gorącego rosołu lub bulionu

    1 duża cebula biała lub czerwona

    4 ząbki czosnku

    2 pełne łyżki klarowanego masła

    Szczypta suszonej bazylii

    Szczypta oregano

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony pieprz do smaku

    5 dag startego parmezanu

    Kruszonka:

    10 dag maślanego chleba tostowego

    2 łyżki oliwy

    Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Wina

Pomidorowe risotto z anchois i chrupiącą kruszonką z chleba tostowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę, szklimy do miękkości pod przykryciem, dodajemy osączone z zalewy fileciki anchois, smażymy razem około 1 minutę, wsypujemy suchy ryż i mieszamy 2 minuty aż ziarenka zostaną oblepione przez tłuszcz, i staną się przezroczyste.

    Wlewamy białe wytrawne wino, mieszamy chwilę.

    Dodajemy zioła , stopniowo wlewamy gorący bulion, kolejną chochelkę wlewamy dopiero wtedy gdy już cały zostanie wchłonięty.

    Gdy wykorzystamy połowę bulionu dodajemy pomidory z puszki. Kontynujemy dolewanie bulionu do momentu aż ryż będzie miękki, wtedy doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dodajemy połowę startego parmezanu i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby ryż doszedł.
  • 2. W tym czasie robimy kruszonkę:

    Tostowy chleb maslany mielimy w malakserze, można też rozdrobnić w palcach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy chleb i smażymy mieszając aż zrobi się chrupiący i złocisty.

    Risotto rozkładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu oraz kruszonką, dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować