Pomidorowe risotto z anchois i chrupiącą kruszonką z chleba tostowego

  • wyświetlono: 76 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Risotto z filecikami anchois zyskało na smaku i nabrało intensywnej wyrazistości, natomiast chrupiąca posypka z chleba tostowego była strzałem w dziesiątkę. Przepis oryginalny i niebanalny.

IMG_20190918_121058
  • 3 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

40 dag pomidorów bez skórki z puszki

20 dag ryżu carnaroli lub arborio

10 dag filecików anchois w zalewie

100 ml białego wytrawnego wina

900 ml gorącego rosołu lub bulionu

1 duża cebula biała lub czerwona

4 ząbki czosnku

2 pełne łyżki klarowanego masła

Szczypta suszonej bazylii

Szczypta oregano

Sól morska do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

5 dag startego parmezanu

Kruszonka:

10 dag maślanego chleba tostowego

2 łyżki oliwy

Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pomidorowe risotto z anchois i chrupiącą kruszonką z chleba tostowego

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę, szklimy do miękkości pod przykryciem, dodajemy osączone z zalewy fileciki anchois, smażymy razem około 1 minutę, wsypujemy suchy ryż i mieszamy 2 minuty aż ziarenka zostaną oblepione przez tłuszcz, i staną się przezroczyste.

    Wlewamy białe wytrawne wino, mieszamy chwilę.

    Dodajemy zioła , stopniowo wlewamy gorący bulion, kolejną chochelkę wlewamy dopiero wtedy gdy już cały zostanie wchłonięty.

    Gdy wykorzystamy połowę bulionu dodajemy pomidory z puszki. Kontynujemy dolewanie bulionu do momentu aż ryż będzie miękki, wtedy doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dodajemy połowę startego parmezanu i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aby ryż doszedł.
  • 2. W tym czasie robimy kruszonkę:

    Tostowy chleb maslany mielimy w malakserze, można też rozdrobnić w palcach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy chleb i smażymy mieszając aż zrobi się chrupiący i złocisty.

    Risotto rozkładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu oraz kruszonką, dekorujemy natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżrybalatozimacebulaPomidoryczosnekkuchnia włoskaparmezanobiadwiosnana ciepłopożywnejesieńwinoanchois

Komentarze

Podobne przepisy

Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i szparagami

Dodane przez: 2milutka

Pomidorowe risotto z boczkiem, cukinią i...

Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw,...

pomidorowo-paprykowe

Dodane przez: rozaroza

Risotto pomidorowo-paprykowe z pszenicą i...

Risotto o bardzo ciekawym smaku,...

Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

Wiosną chyba większość z nas lubi...

Penne w sosie śmietanowym z anchois, kurczakiem i rukolą

Dodane przez: Futka

Penne w sosie śmietanowym z anchois, kurczakiem...

Oczarowana opowieściami o pięknej...

Risotto z pieczarkami i boczkiem

Dodane przez: 2milutka

Risotto z pieczarkami i boczkiem

Risotto jest daniem które uwielbiam...

image-158id4c

Dodane przez: Karapol

Risotto z chrupiącą marchewką i piersią z...

Chrupiąca marchewka dodaje smaku...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE