Pomidorowe risotto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepisami na dania wymieniam się z siostrą, to risotto szybko się robi, jest smaczne, sycące. Jesienią i zimą rozgrzeje.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 1 szklanka ryżu
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 cebula
    - 1 papryka czerwona
    - 2/3 szklanki mrożonego groszku
    - 2 i 1/2 szklanki bulionu z kostki drobiowej
    - przyprawa do kurczaka po węgiersku

Pomidorowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć. Mięso pokroić w kostkę wymieszać z przyprawą do kurczaka po węgiersku i olejem. Wszystko podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 10 minut.
  • 2. Następnie dodać pół szklanki bulionu i groszek. Dusić kolejne 10 minut.
  • 3. Dodać pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, gotować ok 5 minut.
  • 4. Ryż ugotować osobno w 2 szklankach bulionu. gdy będzie miękki odcedzić, wymieszać z warzywami. Chwilę poddusić. Podawać na ciepło posypane natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy