Pomidorowe niespodzianki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kilka razy jadłam pomidory faszerowane, ale chyba w tym zestawieniu smakują mi najbardziej. Pomidory można także faszerować innymi nadzieniami nie wymagającymi zapiekania. Wszystko zależy jakim czasem dysponujemy i na co mamy ochotę.

Składniki:

  • Składniki:
    • 6 pomidorów,
    • Około 200 g szpinaku (mrożony),
    • 6 jajek,
    • 3 łyżki tartego sera żółtego,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Bazylia, szczypiorekoraz zielona sałatka do dekoracji,
    • olej

Pomidorowe niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewanie 1. Pomidory myjemy i osuszamy. W każdym odcinamy wierzchołek. Za pomocą łyżki, delikatnie wyjmujemy miąższ. Wnętrze każdego pomidora oprószamy solą i pieprzem.

    Szpinak delikatnie obsmażamy na oleju. Doprawiamy i mieszamy z utartym serem. Gotowym szpinakowo-serowym nadzieniem napełniamy wnętrze każdego pomidora. Na wierzch wybijamy jajko. Do każdego warzywa oddzielnie.

    Pomidory delikatnie przekładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15 minut (180°), by jajko się ścięło.

    Podajemy na ciepło jako dodatek do pieczywa. Przed podaniem oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy