Pomidorowe masło

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pomidorowe masło idealnie nadaje się na imprezowy buffet, grilla lub domową kolację. Jest szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Masło można podać w szklanym słoiczku lub w formie wałeczka, który łatwo się kroi na plasterki.

  • 5 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
    50 g koncentratu pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    3-4 suszone pomidorki z zalewy
    szczypta soli, pieprzu
    ewentuealnie trochę świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Pomidorowe masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło przełożyć do miski i doprowadzić do temperatury pokojowej. Suszone pomidorki odsączyć z zalewy i rozdrobnić blenderem lub bardzo drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Dodać sól, pieprz i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Przechowywać w lodowce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Podawać do bagietki, chleba, mięsa z grilla, makaronu.

Porady

Do masła można dodać trochę prażonej cebulki lub kroplę tabasco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować