Bardzo lubię cukinię, ponieważ można ją przyrządzić na różne sposoby. Jest "uniwersalna".Połączyłam ją z filetem drobiowym. Placuszki wyszły puszyste i smaczne.
Pomidorowe kotleciki szarpane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Filety umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie paski a potem w drobniutką kosteczkę. Dodać do cukinii. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami, pietruszką, szczyptą soli. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
2.Żółtko oddzielić od białka. Żółtko dodać do masy wraz z przecierem oraz ketchupem.
3.Białka ubić ręcznie na sztywną pianę. Dodać do masy wraz z mąką i delikatnie wymieszać.
4.Na rozgrzany olej nakładać łyżką lub gałkownicą placuszki.
Smażyć na małym ogniu pod przykryciem na złoty kolor po obu stronach.
Komentarze