Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak. W całości robi się w piekarniku i jest to też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg ugotowanego ryżu
    1 kg ćwiartek z kurczaka
    2 małe cukinie
    1 mała puszka kukurydzy

    MARYNATA:

    2 cebule
    1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata 1. Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry i przekroić na dwie części. Włożyć do marynaty i wymieszać obtaczając dokładnie kawałki kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny, można też zamarynować kurczaka na całą noc.
  • Ryż 2. Pół jednej cukinii pokroić w plasterki, a resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżką soli. Kiedy puści sok przepłukać zimną wodą na sicie. Cukinię pokrojoną w plasterki odłożyć, a resztę odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego ryżu razem z kukurydzą. Wymieszać przyprawiając pieprzem i solą.
    Naczynie do zapiekania (23 x 33) nasmarować olejem i wyłożyć ryż z warzywami. Na wierzch ułożyć obok siebie kawałki kurczaka polewając całość pozostającą marynatą. Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :)

Porady

To danie to sposób na wykorzystanie już ugotowanego ryżu, ale można zrobić to na surowym ryżu. Wsypać na dno naczynia 300 g suchego ryżu i zalać 4 szklankami bulionu drobiowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować