REKLAMA

Pomidorowe curry z mintajem i fasolką szparagową

wyświetlono: 47 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Uwielbiam bawić się smakami, dlatego dziś zapraszam na fantazyjne, pyszne i aromatyczne połączenie pomidorowego sosu curry z fasolką szparagową oraz rybą. To proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Idealnie komponuje się ryżem, kaszą bulgur lub świeżym pieczywem.

opublikowany: 08.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g polędwiczek z mintaja
    - 250 ml mleczka kokosowego
    - 1 puszka pomidorów
    - 1 garść żółtej fasolki szparagowej
    - 1 czerwona papryka
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - olej kokosowy (do smażenia)

    - 1,5 łyżeczki curry
    - 1 łyżeczka cukru kokosowego
    - 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej
    - 0,5 łyżeczki kuminu
    - szczypta płatków chili
    - sól i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki z mintaja myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i trawą cytrynową oraz smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku*. Polędwiczki smażymy na oleju koksowym i odkładamy na talerzyk.

    * Ryby możemy odstawić na dłużej do zamarynowania, aby nabrały pełni smaku i aromatu. Wtedy solimy je tuż przed smażeniem.
  • 2. Fasolkę szparagową dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy na parze. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i chwilę razem smażymy. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pomidory z puszki, cukier kokosowy, curry, kumin i płatki chili. Sos zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i natką pietruszki, wkładamy kawałki mintaja, ugotowaną na parze fasolkę i dusimy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Iwona75 Iwona75

Curry z fasolką szparagową

Lekka wersja azjatyckiego curry z polskim akcentem w postaci fasolki szparagowej.

kategoria: Curry Dania główne sos warzywny opublikowany: 04.03.2015 | wyświetlono: 185 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: smakowisko smakowisko

Curry z kurczakiem i fasolką szparagową

Szybki orientalny obiad.

kategoria: Dania główne opublikowany: 23.05.2014 | wyświetlono: 5316 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: DanusiaC DanusiaC

LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Smaczna potrawa jednogarnkowa.

kategoria: Dania główne opublikowany: 12.08.2013 | wyświetlono: 19569 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE