Dziś mam dla Was przepis na pyszne, mocno aromatyczne pomidorowe curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Danie to podałam z ryżem, który według mnie najlepiej tu pasuje. Możesz użyć makaronu wedle uznania.
30 min
Składniki:
(2 porcje):
2 piersi z kurczaka
Ryż: 1 - 2 saszetki w zależności czy chcesz uzyskać duże czy też małe porcje
1 - 1,5 łyżki oleju do smażenia
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 puszka pomidorów - całych bez skórki (400 g)
Do smaku: mielona kolendra, kumin, mielony imbir
Pomidorowe curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej olej i delikatnie zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj kurczaka, pastę curry, dopraw mieloną kolendrą, kuminem i mielonym imbirem. Smaż około 5 minut często mieszając. Dodaj całą zawartość puszki z pomidorami (wraz z sosem). Całość wymieszaj, pomidory rozgnieć i gotuj około 3 - 5 minut. Dodaj mleko kokosowe. Całość gotuj do momentu aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z sosem.
Komentarze