Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa ze świeżymi warzywami. Pomidorowa, ale we włoskim stylu, bo z bakłażanem i oliwkami. W takiej zupie nie mogło też zabraknąć makaronu ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
    2 szklanki wody
    1 marchewka
    1 mały bakłażan
    3 pomidory malinowe
    100 g oliwek czarnych
    250 g makaronu Lubella wstążki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    bazylia
    oregano
    sól
    pieprz czarny
    śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowa zupa z bakłażanem, oliwkami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną marchewkę przekroić na pół, a następnie posiekać w talarki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować, aż będzie miękka. Bakłażana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć, aż się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć. Przełożyć do gotującej się marchewki.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Wlać gorący bulion, przyprawić i gotować, ok 30 minut, aż pomidory w większości się rozpadną. Pod koniec dodać pokrojone na pół oliwki.
    W czasie, kiedy gotuje się zupa w drugim garnku ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową zupę podawać z makaronem. Podawać z kleksem śmietany lub całą zupę zabielić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Oliwki Pomidor Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować