Pomidorowa z ziemniakami i ryżem

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wersja zupy pomidorowej z ziemniakami i ryżem jest o dużo razy smaczniejsza niż wersja z makaronem. Pomidorowa z ryżem i ziemniakami jest zupą z mojego dzieciństwa,jest naprawdę godna polecenia.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka 1 szt.
    ćwiartka z kurczaka 1 szt.
    ryż 10 dag.
    2 ziemniaki
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    włoszczyzna suszona 3 łyżki
    czosnek 1 ząbek
    domowy przecier z pomidorów 0,5 litra
    bazylia suszona 1 łyżeczka
    Pieprz ziołowy
    Sól
    natka pietruszki do posypania
    koper do posypania
    śmietana do zabielenia
    Woda 2 litry
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa

Pomidorowa z ziemniakami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnczku zagotowujemy 2 litry wody z 1 małą łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy opłukane mięsa z kurczaka i pastę rosołową. Gotujemy 30 minut, w między czasie zdejmujemy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i włoszczyznę. Wkładamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i wypłukany ryż. Gotujemy wszystko do miękkości ziemniaków i ryżu. Dodajemy czosnek, pieprz, bazylię i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zabielamy zupę śmietaną, lekko hartując śmietanę w gorącej zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i kopru.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować