Zupa pomidorowa z makaronem

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie – pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej.

Składniki:

  • 1,5 litra domowego rosołu
    500 g pomidorów pelati
    2-3 łyżki słodkiej śmietany*
    pieprz czarny
    cukier
    sól
    Dodatkowo:
    250 g makaronu conchiglie**
    świeża natka pietruszki***
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zmiksowane pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu około 20 -30 minut. Pamiętajcie, że im dłużej gotują się pomidory, tym bardziej podkreślamy ich smak. Do gotującej się zupy dodajemy przyprawy i śmietanę. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącą zupą. Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
    * w wersji dietetycznej śmietanę polecam zastąpić mlekiem
    ** można użyć innego makaronu np. penne rigate, farfalle, fusilloni czy eliche
    *** zamiast natki pietruszki można użyć koperku, zależy jak lubicie

Porady

– nie polecam używania kostek rosołowych, zdecydowanie negatywnie wpłynie to na smak zupy – rosół pozostały z dnia poprzedniego jest świetną bazą dla zupy pomidorowej – wskazane jest użycie świeżych pomidorów. Należy je wcześniej sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i posiekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować