Pomidorowa z domową tortillą i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie tortilli:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny. Podzielić na kulki, cienko rozwałkować i smażyć na suchej patelni.
Wykonanie zupy:
Cebulę obrać, drobno posiekać z czosnkiem i przyrumienić na rozgrzanym smalcu. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić. Przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem, zalać wywarem i gotować powoli przez 5 minut. Tortillę porwać na kawałki i przysmażyć na oleju na jasny złoty kolor. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, podawać z tortillą, awokado, a talerze udekorować śmietaną i natką pietruszki.
Komentarze