Pomidorowa z domową tortillą i awokado

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa i smaczna zupa na obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pomidor 3 szt.
    Cebula biała 2 szt.
    Czosnek 2 ząbki
    Wywar drobiowy(może być z kostki) 1 litr
    Tortilla własnej roboty 2 szt.
    Dojrzałe awokado 1 szt.
    Sól i pieprz do smaku
    Chili do smaku
    Sok z cytryny do smaku
    Natka pietruszki
    Kwaśna śmietana
    Smalec 2 łyżki
    Olej
    Składniki na tortillę:
    Ciepła woda ¾ szklanki
    Olej 3 łyżki
    Mąka kukurydziana 1 szklanka
    Sól ½ łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa z domową tortillą i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie tortilli:
    Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny. Podzielić na kulki, cienko rozwałkować i smażyć na suchej patelni.
    Wykonanie zupy:
    Cebulę obrać, drobno posiekać z czosnkiem i przyrumienić na rozgrzanym smalcu. Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić. Przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem, zalać wywarem i gotować powoli przez 5 minut. Tortillę porwać na kawałki i przysmażyć na oleju na jasny złoty kolor. Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, podawać z tortillą, awokado, a talerze udekorować śmietaną i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować