Pomidorowa wariacja

0 (0 ocen)

  • 15 min

Troszkę witamin dla wzmocnienia organizmu przed zimą :)

  • 15 min

Składniki:

  • - bulion (np. niewykorzystany rosół - ilość nie ma znaczenia, jeśli jest go za mało możemy dolać odrobinę wody i wrzucić kostkę rosołową),
    - 3-4 ziemniaki,
    - marchewka,
    - pietruszka,
    - cebula,
    - 3 ząbki czosnku,
    - 3-4 pomidory,
    - bazylia (ja użyłam świeżej),
    - łyżka jogurtu naturalnego, lub śmietany,
    - ser żółty,
    - sól, pieprz, przyprawy według upodobań (ja dodałam szczyptę chili),
    - ugotowany makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa wariacja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, pilnujemy by zbytnio nie zmiękły. Po ok. 5minutach dodajemy do wywaru pokrojoną paprykę, cebulę i całe ząbki czosnku. Gotujemy do momentu kiedy warzywa będą już miękkie.
  • 2. Pomidory zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skóry, pozbywamy się twardej końcówki i kroimy je w dużą kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Gotujemy krótko, maksymalnie 5 minut. Dodajemy świeże listki bazylii, sól, pieprz oraz resztę przypraw(które uznamy za stosowne). Jeszcze gorący wywar miksujemy blenderem.
  • 3. Przygotowany wcześniej makaron wykładamy na talerz, przykrywamy plasterkiem żółtego sera, zalewamy zupą. Na środku robimy ozdobny kleks z jogurtu, lub śmietany i dekorujemy gałązką bazylii.

Porady

Jeśli chcemy, by zupa była bardziej czerwona i wyrazista możemy dodać koncentratu pomidorowego. Zamiast makaronu możemy przygotować ryż, lub grzanki np. czosnkowe. Jeśli nie przepadamy za tego typu kremami, możemy zupy nie miksować, będzie bardziej wyrazista. Życzę smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować