Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszna przekąska lub ciepła kolacja,na bardzo mięciutkim cieście.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    10 dag białego sera (półtłustego)
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    3 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta cukru
    masło do posmarowania formy

    Nadzienie:
    1 duży pomidor lub 2 mniejsze
    bazylia suszona
    10 dag startego żółtego sera

Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto,wałkować na podsypanej stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty posmarowaną masłem,o średnicy 25 cm.
  • 2. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w plasterki,osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
  • 3. Plasterki pomidorów ułożyć na cieście i oprószyć bazylią.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia ciasta.
  • Po upieczeniu. 4. Pod koniec pieczenia posypać serem żółtym i zapiec aż ser się rozpuści.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy