Pomidorowa pizza z klopsikami i mozzarellą

  • wyświetlono: 289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pizza z dużą ilością intensywnie pomidorowego sosu, lekko kwaśnego, a w nim zatopione klopsiki i kuleczki mozzarelli. Pyszna, sycąca i aromatyczna.

Mniam1
  • 4 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

CIASTO NA PIZZĘ:

3 szklanki mąki pszennej typ 00 do pizzy
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii suszonej
25 g świeżych drożdży
1 szklanka wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek

SOS DO PIZZY:

2 białe cebule
4 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami
ok 1/2 szklanki wody
sól
pieprz czarny
bazylia suszona
oliwa z oliwek do smażenia
250 g mozzarelli mini w kuleczkach

KLOPSIKI:

500 g mięsa wieprzowo - wołowego
1 cebula
1 czerstwa bułka kajzerka
mleko do namoczenia bułki
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania przepisu:

Pomidorowa pizza z klopsikami i mozzarellą

  • 1. Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże rozetrzeć z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na ok 10 min, do momentu, aż się spienią. Mąkę wymieszać z solą, suszoną bazylią i przygotowanym zaczynem z drożdży. Wymieszać i w trakcie zagniatania wlać oliwę. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić  swoją objętość. W tym czasie można przygotować dodatki do pizzy.
  • 2. Klopsiki. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę do klopsików pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Przestudzoną wymieszać razem z mięsem dodając jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć i zwilżając ręce w zimnej wodzie, formować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  • 3. Sos do pizzy. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlać pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ewentualnie bazylią. Do sosu dodać przygotowane wcześniej klopsiki. Można je przekroić na pół lub na ćwiartki, jeżeli wyszły dość duże. Sos dusić parę minut na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Ciasto na pizzę podzielić na pół i z każdej części uformować krążek. Wyłożyć pomidorowy sos z klopsikami i rozłożyć kuleczki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez ok 15 min. Podawać ze świeżą bazylią. Smacznego :)

Porady

Pizzę można przygotować szybciej wykorzystując klopsiki pozostawione z obiadu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsomozzarellapizzaciasto drożdżoweobiadsos pomidorowyciasto na pizzęz piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza z mozzarellą, pieczarkami i wędliną.

Dodane przez: Wiater Barbara

Pizza z mozzarellą, pieczarkami i wędliną

Ta aromatyczna pizza z pieczarkami,...

Pizza z kabanosem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą

Ta pizza jest bardzo syta. Z powodzeniem...

włoska pizza z mozzarellą

Dodane przez: ania-gotuje

Oryginalna włoska pizza z mozzarellą i kurczakiem

Pizza to mój specjał, znajomi się...

Jarska pizza z mozzarellą pokrzywą i jajkiem

Dodane przez: 2milutka

Jarska pizza z mozzarellą pokrzywą i jajkiem

Pyszna wiosenna pizza z delikatnym...

pizza

Dodane przez: elka72

Pizza z kurczakiem, papryką i mozzarellą

Ja i moi domownicy lubimy zjeść...

Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą

Dodane przez: 2milutka

Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą

Czasem warto zamiast obiadu z dwóch...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE