Pomidorowa pizza z klopsikami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pizza z dużą ilością intensywnie pomidorowego sosu, lekko kwaśnego, a w nim zatopione klopsiki i kuleczki mozzarelli. Pyszna, sycąca i aromatyczna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZĘ:

    3 szklanki mąki pszennej typ 00 do pizzy
    1/3 łyżeczki soli
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    25 g świeżych drożdży
    1 szklanka wody
    1/4 szklanki oliwy z oliwek

    SOS DO PIZZY:

    2 białe cebule
    4 ząbki czosnku
    1 puszka krojonych pomidorów
    3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami
    ok 1/2 szklanki wody
    sól
    pieprz czarny
    bazylia suszona
    oliwa z oliwek do smażenia
    250 g mozzarelli mini w kuleczkach

    KLOPSIKI:

    500 g mięsa wieprzowo - wołowego
    1 cebula
    1 czerstwa bułka kajzerka
    mleko do namoczenia bułki
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki soli
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowa pizza z klopsikami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże rozetrzeć z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na ok 10 min, do momentu, aż się spienią. Mąkę wymieszać z solą, suszoną bazylią i przygotowanym zaczynem z drożdży. Wymieszać i w trakcie zagniatania wlać oliwę. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić  swoją objętość. W tym czasie można przygotować dodatki do pizzy.
  • 2. Klopsiki. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę do klopsików pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Przestudzoną wymieszać razem z mięsem dodając jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć i zwilżając ręce w zimnej wodzie, formować w kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  • 3. Sos do pizzy. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlać pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawić solą, pieprzem i ewentualnie bazylią. Do sosu dodać przygotowane wcześniej klopsiki. Można je przekroić na pół lub na ćwiartki, jeżeli wyszły dość duże. Sos dusić parę minut na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Ciasto na pizzę podzielić na pół i z każdej części uformować krążek. Wyłożyć pomidorowy sos z klopsikami i rozłożyć kuleczki mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez ok 15 min. Podawać ze świeżą bazylią. Smacznego :)

Porady

Pizzę można przygotować szybciej wykorzystując klopsiki pozostawione z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Mięso Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (181 ocen)

ODRYWANA PIZZA BALLS

To może cię zainteresować