Smarowidło z gotowanych jaj oraz śledzia matjasa o pomidorowym smaku, z dodatkiem pora i marchewki, a także świeżych aromatycznych ziół. Prosta w przygotowaniu pasta to smaczna propozycja dodatku na kanapki i nie tylko.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
4 małe filety śledziowe a la matjas – uprzednio wymoczone (łącznie 200 g)
60 g pora
60 g obranej marchewki
1 pęczek szczypiorku (80 g)
1 łyżka posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Pomidorowa pasta jajeczno - śledziowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora i szczypiorek posiekać, marchewkę zetrzeć na wiórki. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozdrobnione ww. składniki, wsypać słodką paprykę, chilli i szczyptę soli. Całość smażyć 7 - 10 min, mieszając. Następnie dołożyć koncentrat, wymieszać i smażyć jeszcze 1 min, po czym wystudzić.
2.Obrane ze skorupek jajka oraz śledzie posiekać i przełożyć do miski. Dołożyć smażone składniki, lubczyk i miętę. Całość dokładnie wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać. Pastę doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze