Pomidorowa pasta jajeczno - śledziowa z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smarowidło z gotowanych jaj oraz śledzia matjasa o pomidorowym smaku, z dodatkiem pora i marchewki, a także świeżych aromatycznych ziół. Prosta w przygotowaniu pasta to smaczna propozycja dodatku na kanapki i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
    4 małe filety śledziowe a la matjas – uprzednio wymoczone (łącznie 200 g)
    60 g pora
    60 g obranej marchewki
    1 pęczek szczypiorku (80 g)
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka masła
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowa pasta jajeczno - śledziowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidorowa pasta jajeczno - śledziowa z warzywami 1. Pora i szczypiorek posiekać, marchewkę zetrzeć na wiórki. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozdrobnione ww. składniki, wsypać słodką paprykę, chilli i szczyptę soli. Całość smażyć 7 - 10 min, mieszając. Następnie dołożyć koncentrat, wymieszać i smażyć jeszcze 1 min, po czym wystudzić.
  • Pomidorowa pasta jajeczno - śledziowa z warzywami 2. Obrane ze skorupek jajka oraz śledzie posiekać i przełożyć do miski. Dołożyć smażone składniki, lubczyk i miętę. Całość dokładnie wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać. Pastę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować