Pomidorowa na schabowym warkoczu

0 (0 ocen)

  • 10 min

Kupiłam schab na świąteczny obiad a warkocz wykorzystałam do ugotowania zupy.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 niewielki warkocz od schabu
    1 marchew
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    torebka ryżu
    łyżka oleju
    sól lub przyprawa uniwersalna
    pieprz
    papryka mielona słodka
    małe opakowanie kwaśnej śmietany
    1 szklanka mleka
    słoik koncentratu pomidorowego 190 gram
    2 łyżki mąki
    2 łyżki natki pietruszki posiekanej świeżej, lub suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa na schabowym warkoczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warkocz umyć,pokroić w dużą kostkę,oprószyć solą i mieloną słodką papryką,usmażyć na łyżce oleju z posiekaną cebulą. W garnku zagotować 2 litry wody z solą lub przyprawa uniwersalna,włożyć obrane marchew, pietruszkę i seler,dodać usmażony z cebulą warkocz,przykryć i gotować 10 minut. Po tym czasie wsypać do zupy ryż i gotować kolejne 15 minut. Do gotującego wywaru dodać koncentrat,zmniejszyć ogień i gotować zupę aż się koncentrat rozpuści. W tym czasie mleko wymieszać z mąką i śmietaną,wlać do zupy i zagotować. Na koniec dodać natkę i trochę pieprzu. Zupę podawać z kawałkami mięsa.

Porady

Zdarza się że koncentrat jest wyjątkowo kwaśny. Taki był mój,dlatego mąkę rozrobiłam w mleku a nie wodzie,dzięki temu zupa ma łagodniejszy smak. Aby urozmaicić smak pomidorowej dodałam natkę pietruszki ale można użyć innych ziół np oregano lub bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować