Boczek parzony

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy bo swojski,polecam każdemu kto ceni sobie naturalny smak i aromat.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg boczku chudego
    3 łyżki soli
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku
    przyprawa magi do smaku
    2 litry wody

Boczek parzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy na 2 części.
    2.Do garnka wlewamy wodę i sól,mieszamy do rozpuszczenia.Dodajemy przyprawy,oraz czosnek pokrojony na cienkie plasterki.Do marynaty wkładamy boczek,odkładamy do lodówki na tydzień.
    3.Po tygodniu wyciągamy boczek z marynaty,w osobnym garnku zagotowujemy 2 litry wody,boczek parzymy 1,5 godziny na małym ogniu,nie gotujemy.

Porady

Idealny do pieczywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy