POMIDORKI KOKTAJLOWE W INNEJ ODSŁONIE

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Prosta a zarazem wykwintna przekąska z udziałem pomidorków koktajlowych, która sprawdzi się na różne okazje. Tak podane pomidorki nie tylko ładnie wyglądają, ale równie dobrze smakują.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 75 g miękkiego masła
    75 g mąki pszennej
    1/3 opakowania proszku do pieczenia
    110 g startego parmezanu
    150 g serka kremowego (typu Philadelphia)
    250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych i czerwonych)
    Kilka listków bazylii
    Oliwa z oliwek
    Ocet balsamiczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pomidorki koktajlowe w innej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia i parmezan. Przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o bokach około10 x 8 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, i piecz przez około 12 minut.
    Serek przełóż do szprycy do wyciskania kremów lub do rękawa cukierniczego, lekko przestudź ciasto, i wyciskaj za pomocą szprycy cienkie, podłużne paski wzdłuż ciasta. Następnie ułóż na wierzchu pomidorki po uprzednim ścięciu z nich czubków, układając na przemian żółte i czerwone, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Udekoruj listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Pomidorki koktajlowe Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować