Prosta a zarazem wykwintna przekąska z udziałem pomidorków koktajlowych, która sprawdzi się na różne okazje. Tak podane pomidorki nie tylko ładnie wyglądają, ale równie dobrze smakują.
50 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
75 g miękkiego masła
75 g mąki pszennej
1/3 opakowania proszku do pieczenia
110 g startego parmezanu
150 g serka kremowego (typu Philadelphia)
250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych i czerwonych)
Kilka listków bazylii
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Pomidorki koktajlowe w innej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj masło, mąkę, proszek do pieczenia i parmezan. Przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawaj prostokąty (lub kwadraty) o bokach około10 x 8 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, i piecz przez około 12 minut.
Serek przełóż do szprycy do wyciskania kremów lub do rękawa cukierniczego, lekko przestudź ciasto, i wyciskaj za pomocą szprycy cienkie, podłużne paski wzdłuż ciasta. Następnie ułóż na wierzchu pomidorki po uprzednim ścięciu z nich czubków, układając na przemian żółte i czerwone, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Udekoruj listkami bazylii.
Komentarze