Pomidorki koktajlowe marynowane z bazylią, tymiankiem i chili

4.51 (170 ocen)

  • 20 min

Pomidorki koktajlowe marynowane świetnie wyglądają i znakomicie smakują, zwłaszcza jeśli pochodzą z własnej uprawy, tak jak w moim przypadku.

  • 20 min

Składniki:

  • składniki:
    1 kg pomidorków koktajlowych
    świeży tymianek
    świeża bazylia
    czosnek
    pieprz ziarnisty
    2 papryczki chili
    kilka cebulek szalotek
    na zalewę:
    2,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu
    1/4 szklanki cukru
    0,5 łyżki soli
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Pomidorki koktajlowe marynowane z bazylią, tymiankiem i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorki koktajlowe myjemy. Do wyparzonych słoików wkładamy po gałązce tymianku i bazylii, po 2 plasterki obranego czosnku, 4-5 ziaren pieprzu, białą część cebulki szalotki przekrojoną na pół i cienkie plasterki chili (po 2-3 w zależności od tego jak ostre mają być pomidorki). Składniki zalewy podgrzewamy aż do połączenia się składników, studzimy i wlewamy do słoików z pomidorkami, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania.

Porady

Pomidorki koktajlowe najlepiej smakują , jeśli odczekamy kilka dni od momentu ich pasteryzowania, zdążą wówczas nabrać aromatu ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować