pomarańczowy sernik zapiekany razem z polewą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Użyłam sera pomarańczowego z wiaderka i dałam dużo skórki pomarańczowej, dzięki czemu masa serowa była mocno aromatyczna. Ciasto to na pewno jeszcze powtórzę (choć rzadko piekę coś dwa razy), bo bardzo nam smakowało.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki zimnej wody
    2 łyżki oleju
    na masę serową:
    1 kg sera na sernik z wiaderka (użyłam pomarańczowego)
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1 szklanka śmietanki 30%
    2 opakowania budyniu waniliowego
    na polewę:
    1/2 szklanki cukru pudru
    125 g masła
    2 łyżki kakao
    2-3 łyżki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Biszkopty

Pomarańczowy sernik zapiekany razem z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej): białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodać ser, skórkę pomarańczową a po chwili ucierania śmietankę i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na pianę.
  • 3. Od razu przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier puder i kakao, rozmieszać a następnie wlać wrzątek. Mieszać aż będzie jednolita (jeśli się zwarzy to dolać jeszcze wrzątki i mieszać energicznie rózgą, po chwili na pewno się naprawi). Przestudzić.
    Blaszkę, w której piekł się biszkopt ponownie wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta i posmarować je połową przestudzonej polewy. Na to wyłożyć większą część masy serowej i przykryć drugim biszkoptem. Znowu wyłożyć polewę i ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.

Porady

Ten sernik nie wymaga czekania z krojeniem do następnego dnia. Można kroić już po wystudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.14 (7 ocen)

image-0dpdcnb

To może cię zainteresować