pomarańczowy sernik zapiekany razem z polewą

  • wyświetlono: 522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Użyłam sera pomarańczowego z wiaderka i dałam dużo skórki pomarańczowej, dzięki czemu masa serowa była mocno aromatyczna. Ciasto to na pewno jeszcze powtórzę (choć rzadko piekę coś dwa razy), bo bardzo nam smakowało.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
na masę serową:
1 kg sera na sernik z wiaderka (użyłam pomarańczowego)
skórka otarta z 1 pomarańczy
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 szklanka śmietanki 30%
2 opakowania budyniu waniliowego
na polewę:
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 łyżki kakao
2-3 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

pomarańczowy sernik zapiekany razem z polewą

  • 1. Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej): białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli, po jednej łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Masa serowa: białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodać ser, skórkę pomarańczową a po chwili ucierania śmietankę i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na pianę.
  • 3. Od razu przygotować polewę: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier puder i kakao, rozmieszać a następnie wlać wrzątek. Mieszać aż będzie jednolita (jeśli się zwarzy to dolać jeszcze wrzątki i mieszać energicznie rózgą, po chwili na pewno się naprawi). Przestudzić.
    Blaszkę, w której piekł się biszkopt ponownie wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie położyć dolną część ciasta i posmarować je połową przestudzonej polewy. Na to wyłożyć większą część masy serowej i przykryć drugim biszkoptem. Znowu wyłożyć polewę i ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.

Porady

Ten sernik nie wymaga czekania z krojeniem do następnego dnia. Można kroić już po wystudzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptsernikpolewapomarańczowyz polewąna biszkopcieprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik waniliowy z polewą jogurtową

Dodane przez: joanna30

Sernik waniliowy z jogurtową polewą

Pyszny, kremowy sernik będzie doskonałym...

image-0wel6tw

Dodane przez: Kokilka

Sernik z polewą z Marsów

Kremowy sernik z mascarpone i polewą...

Sernik pistacjowy z białą polewą

Dodane przez: beciiaaa

Sernik pistacjowy z białą polewą

U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy...

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik alzacki z polewą czekoladową

Sernik rozpływa się w ustach -...

Bazyliowy sernik z polewą czekoladową

Dodane przez: JustKuchcik

Bazyliowy sernik z polewą czekoladową

Choć zaskakujące, niektóre warzywa...

sernik  z zurawiną

Dodane przez: Bożena Z.

Pomarańczowy sernik z żurawiną

smaczny pulchny sernik o pomaranczowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE