Sernik:
- 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 15 dag margaryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
- 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
Pomarańczowy sernik na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2.Sernik Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku, ucieramy. Dodajemy ekstrakt i skórkę pomarańczy. Mieszamy. Sernik przekładamy do blaszki.
3.Pieczenie: pieczemy około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy.
4.Dekoracja: Zimny sernik dekorujemy jajkami i rozmarynem.
Komentarze