Pomarańczowy sernik na wielkanoc

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam zrobić na niedzielny podwieczorek do kawy czy herbaty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 1 jajko
    - 10 dag margaryny

    Sernik:
    - 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    - 15 dag margaryny
    - 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
    - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy

    Do dekoracji:
    - kolorowe jajka, rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Pomarańczowy sernik na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • 2. Sernik Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku, ucieramy. Dodajemy ekstrakt i skórkę pomarańczy. Mieszamy. Sernik przekładamy do blaszki.
  • 3. Pieczenie: pieczemy około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy.
  • 4. Dekoracja: Zimny sernik dekorujemy jajkami i rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować