Pomarańczowy keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier waniliowy. Następnie dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i wlać mleko. Wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać bakalie – kandyzowane owoce, płatki migdałów oraz skórkę pomarańczy, olejek pomarańczowy i cynamon. Ponownie dokładnie wymieszać.
2.Formę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 45 minut – do suchego patyczka. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
3.Do naczynia wsypać cukier puder, dodać wodę oraz olejek pomarańczowy i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, płynnego lukru. Polać nim keks. Udekorować kolorową posypką.
Komentarze