Pomarańczowy keks z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pachnący świętami keks. Idealny do świątecznej kawy z rodziną. Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mleka
    1 łyżka cukru z wanilią
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    125 gr roztopionej margaryny
    100 gr kandyzowanych owoców
    1 garść płatków migdałów
    Starta skórka z 1 pomarańczy
    1 łyżeczka olejku pomarańczowego
    1 łyżeczka cynamonu
    Margaryna i bułka tarta do formy
    LUKIER:
    ½ szkl cukru pudru
    3-5 łyżek wody
    1 łyżeczka olejku pomarańczowego
    Cukrowe perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Pomarańczowy keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier waniliowy. Następnie dodać roztopioną i schłodzoną margarynę i wlać mleko. Wszystko razem zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać bakalie – kandyzowane owoce, płatki migdałów oraz skórkę pomarańczy, olejek pomarańczowy i cynamon. Ponownie dokładnie wymieszać.
  • 2. Formę keksówkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 45 minut – do suchego patyczka. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
  • 3. Do naczynia wsypać cukier puder, dodać wodę oraz olejek pomarańczowy i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, płynnego lukru. Polać nim keks. Udekorować kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować