Pomarańczowy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pomarańczowy jabłecznik pod pianką na biszkoptach jest bardzo szybki w wykonaniu i bardzo smaczny a w dodatku bez pieczenia.Plusy jabłecznika to fakt, że nie trzeba go piec,sprawdzać czy ciasto urosło. Jabłecznik jest lekkim deserem o delikatnym jabłkowo-pomarańczowym smaku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5kg jabłek
    0,5 szklanki cukru pudru
    150 g biszkoptów
    4 galaretki pomarańczowe
    4 łyżki żelatyny
    1 śnieżka + 1 szklanka mleka, chyba że śnieżka light to mleko wtedy jest niepotrzebne


    Składniki dekoracji:
    1 czekolada mleczna
    1 banan
    2 kiwi
    2 mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa jabłkowa 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w plastry i wkładamy do rondla, wlewamy 1 szklankę wody. Smażymy na małym ogniu jak marmoladę.
  • układamy biszkopty w tortownicy 2. Na dno okrągłej tortownicy układamy biszkopty.( wymiary tortownicy 28cm średnica)
    2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody.
  • miksujemy masę jabłkowo-pomarańczową 3. Gdy galaretka ostygnie łączymy ją mikserem z masą jabłkową, dodajemy rozrobioną żelatynę ( 4 łyżki żelatyny w 0,5 szklanki wody).
  • wkładamy do lodówki 4. Gotowy mus jabłkowy przekładamy na tortownicę wyłożonej biszkoptami. Tak przygotowaną pierwszą warstwę wkładamy do lodówki, aby mus jabłkowy zastygł.
  • wylewamy galaretkę pomarańczowa 5. 2 warstwa: 1 galaretkę pomarańczową rozrabiamy w 1,5 szklance wrzącej wody, studzimy i wylewamy na masę jabłkowo-pomarańczową.
  • ubijamy śnieżkę i posypujemy startą czekoladą 6. 3 warstwa:1 galaretkę pomarańczową rozrabiamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy.Śnieżkę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy gęstniejącą galaretkę pomarańczową, dokładnie mieszamy mikserem, wylewamy do tortownicy, posypujemy startą czekoladą.
  • dodatkowo dekorujemy owocami:) smacznego:) 7. Dodatkowo możemy udekorować jabłecznik. W moim wykonaniu palmy z bananów i kiwi + mandarynki jako piasek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować