Pomarańczowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 4 min

Ten sernik na zimno zawsze się udaje, a połączony ze świeżymi cytrusami daje orzeźwiające zakończenie.

  • 4 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    320g mąki prennej tortowej
    200g masła pokrojonego w kostkę
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    50g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 żółtka
    skórka otarta z 1 pomarańczy

    Masa serowa:
    200ml śmietanki 30%
    150g cukru
    25g zelatyny
    60ml wody
    1 opakowanie cuku wanilinowego
    4 żółtka jajek
    1 kg twarogu sernikowego pomarańczowego
    sok z 1 pomarańczy
    skórka otarta z 1 wyszorowanej pomarańczy
    200ml ubitej śmietanki 30%

    Galaretka pomarańczowa:
    400g - 500 g filetów z pomarańczy
    20g cukru trzcinowego
    12g żelatyny namoczonej w wodzie

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche: Na stolnice wysypujemy przesianą mąkę dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, otartą skórkę z pomarańczy oraz żółtka i wszystkie składniki zagniatamy. Zagniecione i gładkie ciasto wkładamy do torebki foliowej i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Schłodzone ciasto przekładamy rozwałkowujemy na taką grubość ok 5 cm i rozkładamy do formy. Pieczemy przez 15 -20min w temperaturze 180 stopni C na złocisty kolor. Masa serowa: Żelatyne zalewamy 60ml ciepłej wody. N a garnku z gotującą się woda umieszczamy metalową miskę. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Cały czas ubijając masę tak aby przybrała konystencję sosu. Gdy masa będzie dosć ciepła, dodajemy namoczoną żelatyne i nadal ubijamy aż żelatyna się całkiem rozpuści. Nastepnie dodajemy skórkę z pomarańczy, ok z pomarańczy oraz masę sernikową. Dokładnie łączymy składniki i odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa już zaczyna żelować łączymy ja z ubitą śmietaną. Tak przygotowaną masę wylewamy na kruchę ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Galaretka pomarańczowa: Filety z pomarańczy oraz sok przekładamy do garnka, następnie podgrzewamy. Dodajemy cukier trzcinow. Całość zagotowujemy i od czasu do czasu mieszamy. Zagotowane pomarańcze zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich rozpuszczoą żelatyne. Masę miksujemy. Galaretkę schładzamy i jak zacznie żelować rozprowadzamy ją na stężałą masę sernikowa. Wstawiamy całość ponownie do lodówki na ok 1 godzinę

Porady

Jeśli ktoś nie lubi pomarańczy może użyć masy śmietankowej i dodać do niej pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (pamiętając o zmniejszeniu ilości żelatyny). A pomarańcze z galaretki zastąpić mango

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.89 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

sernik na zimno

To może cię zainteresować