Pomarańczowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze pokroić na ćwiartki i gotować 10 min. Wrzątek odlewamy i pomarańcze zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy do następnego dnia. Następnie odlewamy wodę i mielimy razem ze skórką. Orzechy i pomarańcze dzielimy na 3 części.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy 1 część lekko odciśniętych pomarańczy oraz 1 część zmielonych orzechów, na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.
Mleko z cukrem nastawiamy na palnik (350 ml), w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy. Na małej mocy palnika gotujemy budyń ok 3 min. Gotowy przykrywamy folią, aby nie powstał na wierzchu kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.
Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.
Komentarze