Pomarańczowiec z brzoskwiniami

4.49 (183 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo wilgotne ciasto, o intensywnym zapachu pomarańczy. Przełożone kremem budyniowym z kawałkami brzoskwiń.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • pomarańcze 4 szt,

    orzechy włoskie mielone 1 szklanka,


    biszkopt (składniki na jeden biszkopt):

    jajka 4 szt,

    cukier 3/4 szklanki,

    kakao 1 łyżka,

    bułka tarta 5 łyżek,

    mąka pszenna 2 łyżki,

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

    1 część pomarańczy,

    1 część orzechów,


    masa:

    mleko 500 ml,

    budyń waniliowy 1 szt,

    cukier 4 łyżki,

    masło 200 g,

    brzoskwinie z puszki 400 g,



    dodatkowo:

    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pomarańczowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze pokroić na ćwiartki i gotować 10 min. Wrzątek odlewamy i pomarańcze zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy do następnego dnia. Następnie odlewamy wodę i mielimy razem ze skórką. Orzechy i pomarańcze dzielimy na 3 części.


    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy 1 część lekko odciśniętych pomarańczy oraz 1 część zmielonych orzechów, na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st.C przez 45-60 min. Do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty.


    Mleko z cukrem nastawiamy na palnik (350 ml), w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy. Na małej mocy palnika gotujemy budyń ok 3 min. Gotowy przykrywamy folią, aby nie powstał na wierzchu kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.

    Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.

    Brzoskwinie odsączamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy.


    Ostudzone biszkopty przekładamy masą. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Masa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować