Pomarańczowe tarteletki z bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Słodka beza z kwaskowatą nutką pomarańczy świetnie się komponują.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    15 dag masła
    7 dag cukru pudru
    1 żółtko
    23 dag mąki
    szczypta soli

    KREM:

    1/2 l soku z pomarańczy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    10 dag masła

    BEZA:

    3 białka
    7,5 dag cukru
    3,5 dag cukru pudru

    POMARAŃCZE:

    1 pomarańcza
    100 ml wody
    17 dag cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Beza

Pomarańczowe tarteletki z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Ciasto rozwałkować,
  • 4. Wysmarowane formy na tarteletki wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem.
  • 5. Piec do uzyskania złotego koloru. Wystudzić.
  • 6. Pomarańcze dokładnie umyć, pokroić w plastry.
  • 7. Wodę zagotować z cukrem, kiedy się rozpuści dodać pomarańcze, gotować ok 10 min. Wystudzić.
  • 8. Część soku odlać na rozmącenie budyniu, resztę zagotować z cukrem.
  • 9. Ugotować budyń, do wrzącego dodać masło, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Przestudzić.
  • 10. Letnim budyniem napełnić tarteletki.
  • 11. Białka ubić, do ubitych dodawać stopniowo cukier kryształ.
  • 12. Ubite białka połączyć na końcu z cukrem pudrem, wciąż ubijając.
  • 13. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z prostą końcówką.
  • 14. Udekorować tarteletki podpalić palnikiem.
  • 15. Na wierzchu ułożyć pokrojone na cząstki wcześniej przygotowane pomarańcze.

Porady

Tarteletki można przygotować w dowolnej wersji smakowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować