Pomarańczowe serca

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Cudownie pachną pomarańczami, a dzięki dodatkowi świeżego soku z czerwonej odmiany tych cytrusów, mają piękny kolor. Pyszne i aromatyczne serca będą idealnym słodkim prezentem dla ukochanej osoby.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 jajko
    1 szklanka cukru
    70 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 ml świeżo wyciśniętego soku z czerwonych pomarańczy
    skórka otarta z 4 pomarańczy
    cukier puder do posypania do wierzchu
    gałązki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pomarańczowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier ucieramy z jajkami na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy masło i dalej ucieramy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek w kształcie serc wysmarowanych masłem i wysypanych kaszą manną. Ja użyłam ceramicznych kokilek o średnicy około 12 cm. Z podanych składników wyjdą 3 serca o takiej wielkości. Foremki wypełniamy ciastem do około 3/4 wysokości. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. i pieczemy przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone i wystudzone serca posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami melisy.

Porady

Z tego ciasta można również upiec ciasto w tradycyjnej foremce - świetnie nada się do tego forma o wymiarach 25x11 cm - wtedy ciasto pieczemy przez około 45-50 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować