Pomarańczowe magdalenki z czekoladą

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja ulubiona wersja magdalenek.

natalia2004
  • 45min

Składniki

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

na 18-20 magdalenek:

2 duże jajka,
pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
skórka starta z dużej pomarańczy,
szklanka mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,
tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Pomarańczowe magdalenki z czekoladą

  • 1. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać skórkę, proszek i przesianą mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatapomarańczeczekoladaciasteczkamagdalenki

Komentarze

Podobne przepisy

Pomarańczowo-serowe placuszki z czekoladą

Dodane przez: Mienta

Pomarańczowo-serowe placuszki z czekoladą

Lekki i kremowy serek, aromatyczne...

magdalenki z malinami i lemon curdem

Dodane przez: Holga96

Magdalenki z malinami i cytrynowym kremem

Miękkie i słodkie, puszyste ciasto,...

Sernik dyniowo-pomarańczowy z czekoladą i migdałami

Dodane przez: Mienta

Sernik dyniowo-pomarańczowy z czekoladą i...

Nie mogę napisać nic innego jak...

Magdalenki

Dodane przez: czarna_pantera

Magdalenki inaczej

Magdalenki upieczone w papierowych...

Rurki Magdalenki

Dodane przez: IlonaJ

Rurki "Magdalenki"

Rurki te piekę zawsze z moją córką...

Pomarańczowa granola z czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Pomarańczowa granola z czekoladą

Domowa granola jest prosta w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE