Pomarańczowe magdalenki z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Moja ulubiona wersja magdalenek.

  • 45 min

Składniki:

  • do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

    na 18-20 magdalenek:

    2 duże jajka,
    pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
    skórka starta z dużej pomarańczy,
    szklanka mąki,
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    113 g rozpuszczonego masła,
    tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady

Pomarańczowe magdalenki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać skórkę, proszek i przesianą mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy