POMARAŃCZOWE CIASTO Z ŹURAWINĄ

0 (0 ocen)

Ciasto o wyraźnym smaku pomarańczy które szybko się przygotowuje i jest idealne do kawy lub herbaty w jesienne popołudnie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    150 ml kefiru
    10 dag masła
    sok z 2 pomarańczy
    skórka starta z 2 pomarańczy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ok. 2/3 szklanki suszonej żurawiny

Pomarańczowe ciasto z źurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i wystudzić.
  • 2. Jajka ubić z cukrem do białości. Cienką strużką wlewać przestudzone masło, dodawać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i sodą oraz kefir, długo nie mieszać tylko do połączenia składników.
  • 3. Dodać sok i skórkę startą z pomarańczy oraz żurawinę wymieszać.
  • 4. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
  • 5. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 6. Lukier: sok z cutryny utrzeć z cukrem, polać przestudzone ciasto.

Porady

Żurawinę możemy wcześniej sparzyć wrzątkiem i wyłożyc na sitko do odsączenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy