Pomarańczowe ciasteczka z masą twarogowo-pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to mój autorki przepis:), córeczkom i mężowi bardzo smakowały, może ktoś z Państwa się skusi? zapraszam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki tortowej typ 450+ do podsypania
    160 g mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    100 g cukru pudru
    3 czubate łyżki cukru trzcinowego
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    3 żółtka
    1 łyżeczka miodu
    250 g masła
    1 łyżka gorącej wody
    Masa twarogowo-pomarańczowa:
    2 pomarańcze (250 g po obraniu)
    1 łyżka cukru trzcinowego
    3 łyżki cukru
    250 g sera białego półtłustego
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Lukier:
    90 ml wody
    3 czubate łyżki cukru
    ok. 200 g cukru pudru
    barwinki spożywcze
    Dodatkowo:
    blender
    tarka kuchenna
    wałek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Pomarańczowe ciasteczka z masą twarogowo-pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Ciasto: Obie mąki wsypać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia. Wymieszać i przesiać do dużej miski. Dodać cukier puder i trzcinowy. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach i jeszcze prze siekać kilka razy nożem. Dodać do miski. Do miski wbić 3 żółtka i dodać miód. Wszystko przemieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać masło i rękami zagniatać ciasto. Dodać łyżkę wody i dalej zagniatać. zagniatać do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Zrobić kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 50 minut.
  • Masa do ciasteczek 2. Masa: Gdy ciasto będzie odpoczywać w lodówce przygotować masę. Pomarańcze obrać. Wyciąć filecik ( na miską). Filecik przełożyć do blendera i zmiksować. Przełożyć do rondelka, wlać sok z miski i odcisnąć to co zostało po wy filetowaniu pomarańczy. Dodać cukier i cukier trzcinowy i przesmażyć. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość o połowę lub nawet o 2/3. Lekko przestudzić. Do miski przełożyć ser i rozgnieść go widelcem. Dodać cukier puder i śmietanę, a także żółtko. Utrzeć na gładko. Dodać ze smażone pomarańcze i dokładnie wymieszać.
  • Gotowe ciasteczka do piekarnika 3. Przygotowanie ciasteczek: Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części. Rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklankę lub foremką wycinać krążki. Na krążek kłaść "dobrą" łyżeczkę masy i przykrywać drugim krążkiem. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzać do momentu zużycia całego ciasta i masy. Piec 18-20 minut w 200 st. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • 4. Lukier: Do rondelka wlać wodę dodać zwykły cukier i gotować do momentu,aż syrop zgęstnieje. Przelać go do miski i stopniowo dodawać cukier puder i mieszać mikserem do momentu uzyskania dosyć gęstego lukru. Podzielić go na kilka porcji i dodać barwnik ( można pominąć). Ciasteczka smarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!

    Z podanych składników wyszło mi 31 przekładanych ciasteczek i około 15 bez nadzienia bo już brakło:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować