Idealne babeczki dla dorosłych miłosników słodkośći
40 min
Składniki:
1 szkl cukru
25 dag mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
op.cukru waniliowego
1/4 kostki margaryny
szklanka maślanki
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie
babeczek )
250 ml śmietany kremówki
cukier puder- ok łyżki
tabliczka mlecznej czekolady
2 kieliszki likieru czekoladowego alkoholowego
Pomarańczowe babeczki z czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok,
dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona
wystudzona
margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na
muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st.
Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady,
aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na
drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno, dodajemy likier,
mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem.
Gotowe wystudzone muffinki udekorować kremem czekoladowym i posypać
perełkami cukrowymi.
Komentarze